Uzbekistan garantirano putovanje 30.9. – 8.10.2020.

CIJENA OD

12.490 kn

TRAJANJE PUTOVANJA

9 dana / 7 polupansiona

Uzbekistan - zemlja pamuka, zlata i dobre hrane

 

 • upoznajte stara karavanska mjesta Bukharu, Samarkand i Khivu s veličanstvenim džamijama, mauzolejima i medresama
 • osjetite čari srednjovjekovne muslimanske priče još iz vremena Puta svile
 • neka vas obuzme atmosfera srednjoazijske Mezopotamije
 • ponesite nezaboravne uspomene koje ćete ostvariti u kontaktima s prijateljskim i gostoljubivim ljudima Uzbekistana

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan, 30.09.2020; srijeda| ZAGREB – ISTANBUL
Polazak iz Zagreba na letu TK 1056 (Turkish Airlines) u 20.15 sati. Predviđeni dolazak u Istanbul u 23.30 sati.

2. dan, 1.10.2020; četvrtak | ISTANBUL – TASHKENT
Nastavak letom TK 368 u 00.40 za Tashkent. Noćni let. Dolazak u Tashkent u 07.10 sati. Po slijetanju dočekat će Vas naš predstavnik u zračnoj luci. Doručak u lokalnom restoranu. Slijedi obilazak Tashkenta -posjet starom gradu. Obilazak trga Hasti Imam: Barak – Kan medresa, posjet islamskoj knjižnici (Kuran Osmana VI). Iskusit ćete i vožnju metroom. Posjet Mustakillik trgu. Odlazak do hotela i check in. Vrijeme za odmor. Odlazak na večeru u lokalni restoran (uzbečka hrana). Povratak u hotel. Noćenje.

3. dan, 2.10.2020; petak| TASHKENT – SAMARKAND
Rani doručak (ili breakfast box) te odjava iz hotela. Transfer do željezničke stanice. Vožnja prema Samarkandu brzim vlakom „Afrosiab“. Grad se nekada nalazio točno na pola Puta svile, između Kine i Zapada, te je u srednjem vijeku postao središte islamske kulture i znanosti. Od 14. stoljeća je bio prijestolnicom Mongolskog Carstva Timura Velikog i u njemu se nalaze brojne građevine iz tog vremena kao što su Timurov mauzolej Gur Emir i džamija Bibi Hanum u starom dijelu grada (Registan). Grad je uvršten na UNESCO listu svjetske baštine. Razgled: Registan trg, medresa Sher Dor, Tillya Kori medresa, Ulugbek medresa , Gur Emir mauzolej. Poslijedpodne obilazak kompleksa Shoh i Zinda, prostrani arhitektonski kompleks sastavljan od 11 mauzoleja; džamije Bibi Hanum, bazara Siab, Ulug Beg opservatorija. Posjet tvornici svilenih sagova. Večera u lokalnom restoranu (ruska hrana). U 19.00 sati uživajte u noćnom pogledu na Samarkand – osvijetljenom Registan trgu i ponesite nezaboravne slike.

4. dan, 3.10.2020; subota| SAMARKAND – ŠAHRISABZ – BUKHARA
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Šahrisabzu (180 min). Nekada je bio najveći grad Srednje Azije, te se vjeruje kako je rodno mjesto mongolskog vladara iz 14. stoljeća, Timura Velikog. Dio je UNESCO-ve svjetske baštine, ali je danas prilično ugrožen zbog nekontrolirane urbane gradnje. Razgled: palača Ak Sarai, kompleksi Doru Siadat i Doru Tillovat. Transfer prema Bukhari (ca 240 min). Bukhara je sveti grad muslimanskog svijeta sa mnogim džamijama, madresama i grobnicama. Po dolasku večera u restoranu (uzbečka hrana).

5. dan, 4.10.20120; nedjelja| BUKHARA
Doručak. Razgled grada Bukhare započinje sa povijesnim centrom, koji se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine. Razgled: mauzolej Ismail Samani, popsjet lokalnon bazaru (tržnici) tvrđava Ark, arhitektonski kompleks Kalyan 12-15 st. -Kalyan minaret; džamija, medresa Miri Arab, Taki Zaragon, medresa Ulug Beg, medresa Abdulaziz Kana, Taqi Sarafon, Taqi Telpak Furushon; tržnica svile i proizvodnja sagova, kompleks kuće Lyabi. Večernji show u medresi Nadir Divan Begi (tradicionalna kuhinja). Noćenje.

6. dan, 5.10.2020; ponedjeljak| BUKHARA – KHIVA
Rani doručak u hotelu. Transfer prema Khivi – preko pustinje Kyzyl Kum (420 min). Kroz pustinju vožnja traje ca 2-3 sata, uz nekoliko zaustavljanja radi panoramskog pogleda na veliki Oxus (rijeku Amudarya). Na tom dijelu rijeka prolazi kroz kanjon. Posjet nomadskom selu. Ručak u Yurt kampu u pustinji (uzbečka hrana) i razgled tvrđave Ayazkala. Poslijepodne dolazak u Khivu. Smještaj u hotel. Večera u restoranu (ruska hrana). Noćenje.

7. dan, 6.10.2020; utorak |KHIVA
Doručak. Khiva je osnovana u 6. st. pr. Kr. te je dio UNESCO-ve baštine. Za Khivu kažu da je najautentičnija oaza središnje Azije-grad muzej pod vedrim nebom. Vidjet ćete Khoja Islam, navjeći minaret u Uzbekistanu i uživati u panoramskom pogledu na staru Khivu sa zidova Itchan Kala. Posjetit ćete medresu Muhammad Amin Kana s minaretom Kalta, Juma džamiju, Tash Kovli palaču i Pahlavan Mahmoud mauzolej. Pauza za čaj u „Chaikhana“- tradicionalnoj čajani središnje Azije. U čajanama se odvija život ovdašnjih ljudi, mahom muškog dijela stanovništva. Nastavak razgleda te večera u restoranu Palače Toza Bogi (tradicionalna uzbečka hrana). Noćenje.

8. dan, 7.10.2020; srijeda | KHIVA – URGENCH – TASHKENT
Rani doručak u hotelu ili breakfast box. Transfer prema zračnoj luci. Let prema Tashkentu. Po dolasku razgled grada: muzej primjenjene umjetnosti, Navoi kazalište, sajam Chorsu. Odlazak prema hotelu za check in. Večera u restoranu (zapadna hrana). Noćenje.

9. dan, 8.10.2020; četvrtak| TASHKENT – ISTANBUL-ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela. Transfer do zračne luke. Prijava na let za Istanbul. Polazak na liniji TK 369 u 08.50 sati. Dolazak u Istanbul u 12.10 sati. Nastavak putovanja prema Zagrebu na letu TK 1055 u 18.10 sati. Dolazak u Zagreb u 19.20 sati.

CIJENA PAKET ARANŽMANA PO OSOBI UKLJUČUJE:

 • zrakoplovnu kartu prema programu Zagreb -Istanbul – Tashkent – Istanbul – Zagreb
 • zrakoplovnu taksu (kn 1.990) – promjenjiva, podložna promjenama
 • zrakoplovnu kartu Urgench – Tashkent
 • željezničku kartu Samarkand – Tashkent (Afrosiab)
 • smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnoj sobi na osnovu 7 polupansiona
 • obroke prema programu
 • transfere autobusom
 • ulaznice prema itineraru
 • lokalnog vodiča na engleskom jeziku
 • pratitelja putovanja iz Zagreba
 • mineralna voda (1 l) po osobi dnevno
 • folklorni show u Bukhari
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja

 

 

Smještaj u hotelima 4*:

Tashkent: hotel Uzbekistan

Samarkand: hotel Regal Palace

Bukhara: hotel Grand Bukhara

Kiva: Asia Hotel

Napomena: kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Uzbekistana, te nije nužno usporediva s kategorizacijom u Republici Hrvatskoj

CIJENA PAKET ARANŽMANA PO OSOBI NE UKLJUČUJE

 • pića uz obroke
 • napojnice
 • izlete i razglede koji nisu navedeni u programu
 • putno osiguranje i osiguranje od otkaza i
 • sve ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje

 

 

 

 

Uzbekistan – opće informacije:

Naziv države: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km²
Stanovništvo: 32,4 milijuna
Glavni grad: Taškent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, +2 sata ljeti

Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.

Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no pijenje kave nije uobičajeno pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može kupiti i konzumirati.

Cjepiva nisu obavezna.

Uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = cca 10.496 UZS; 1 USD =  cca 9.468 UZS;

 

Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.

 

Preporučujemo odjeću i obuću prilagođenu za boravak u prirodi i pješačenje. Svakako ponesite i topliju odjeću.

 

Uzbekistan ima kontinentalnu klimu. U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje je u proljeće i u jesen.

 

Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste iste utičnice kao i kod nas, s naponom od 220 volti.

 

Vipnet, T-Mobile i Tele 2 imaju roaming s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.

MAPA